Sijainti: Kurssit -> Musiikkifysiikka
Päivitetty viimeksi 16.07.2010 kello 00:44

Äänioppi 1

Äänen synty

Ääni syntyy kun jokin kappale värähtelee tai tärisee. Kappaleen värähtely synnyttää sen lähellä oleviin ilman molekyyleihin tihentymiä ja harventumia, jotka etenevät ketjureaktion tavoin.

Ilman molekyylit ja ääniaallon eteneminen
Lataa Flash Player jotta voit nähdä animaatiovideon.

Äänilähteen muodostama värähtely muuttaa sen ilmanpainetta sen ympärillä, ja tämä paineaalto etenee ilmaa pitkin korviimme. Yksittäinen molekyyli tai muu hiukkanen ei siis sinällään kuljeta ääntä mukanaan ja matkaa äänilähteestä korvaan, vaan signaali etenee samaan kuin veden pintaan syntyneet aallot silloin kun siihen on heitetty jokin esine.

Ääniaalto etenee useaan eri suuntaan yhtäaikaa
Lataa Flash Player jotta voit nähdä animaatiovideon.

Ääni siis on värähtelyä joka etenee jossain aineessa, yleensä ilmassa, mutta myös maata, vettä, luuta, betonia ja metallia pitkin. Näin ollen se voi läpäistä seiniä ja edetä vaikkapa vesiputkia pitkin asunnosta toiseen. Jotta voisimme kuulla tämän värähtelyn sen pitäisi jotain kautta päätyä korviimme. Tämä tapahtuu joko ilman kautta korvakäytäviä pitkin tai luiden välityksellä pääkalloon, ja sieltä lopulta sisäkorvan kuuloelimiin.

Tämän lisäksi värähtelyn tulee olla tietynlaista jotta voimme sen kuulla. Jos se on liian heikkoa (hiljaista) emme pysty sitä havaitsemaan, tai jos värähtely on liian nopeaa tai hidasta, emme myöskään tällöin pysty sitä aistimaan.

Lyhyesti ja yksinkertaistettuna ääni on suhteellisen nopeaa ilmanpaineen muutosta, jonka voimme korvillamme astia. Emme voi esimerkiksi kuulla tavallisia vuorokauden aikana tapahtuvia ilmanpaineen muutoksia, sillä ne ovat aivan liian hidastempoisia meidän korviemme aistittaviksi.

Lisämateriaalia samasta aiheesta